انگیزه دینی باعث ایستادگی نظام اسلامی در مقابل انواع توطئه‌ها است
انگیزه دینی باعث ایستادگی نظام اسلامی در مقابل انواع توطئه‌ها است

جز انگیزه دینی هیچ عامل دیگری نمی‌توانست نظام استبدادی و وابسته به استکبار را از بین ببرد. همین ویژگی باعث شد نظام اسلامی در مقابل انواع توطئه‌ها و فشار‌های مختلف ایستادگی کند.

گروه استان‌های دفاع‌پرس –  انقلاب اسلامی، مانند هر پدیدهٔ اجتماعی دیگر، به دلیل بروز عواملی ظهور کرد. عواملی که استمرار و پایایی آن‌ها سبب ماندگاری انقلاب اسلامی نیز خواهد شد. هرقدر این عوامل در شکل دهی به ماهیت انقلاب اسلامی نقش اساسی تری ایفا کنند، حفظ آن‌ها اهمیت بیشتری در ماندگاری انقلاب اسلامی خواهد داشت.

این عوامل به هر میزان تقویت شوند، حرکت انقلاب اسلامی نیز قدرتمندتر و پویاتر خواهد شد و توان بیشتری در مقابله با تهدید‌ها پیدا خواهد کرد. از سوی دیگر، پویایی بیشتر انقلاب اسلامی نیز، سبب استحکام بیشتر عوامل ماندگاری آن خواهد شد.

انقلاب اسلامی اعتماد به نفس تازه‌ای را به محرومان جهان بخشید و معیار جدیدی را برای نهضت‌های اسلامی در همه جا ارائه کرد.

انقلاب اسلامی هویتی دینی و مذهبی دارد؛ به فرموده امام خمینی (ره): «انقلاب ما متّکی به معنویات است. ما باید خطّ معنویتی را که برای آن انقلاب کردیم، فراموش نکنیم، همان خطّ معنویی که مردم دنیا متوجّه انقلابمان شدند و این خطّ معنویت است که زورگویان با آن مخالف‌اند.»

جهان غرب و استکبار می‌کوشند ملّت‌ها را از هویت و ماهیت اسلامی خود دور و آنان را نفی کنند؛ امّا انقلاب اسلامی، این روند را متوقّف و عظمت و اقتدار اسلام را بار دیگر در میان ملّت‌ها گسترش داد، امام خمینی اصرار داشت هویت حقیقی این حرکت مقدّس حفظ شود و تأکید می‌کرد باید ایرانی بدون اتکا، به جهان خواران بین المللی ساخت که استقلال کامل سیاسی، فرهنگی، نظامی و اقتصادی خویش را به دست گیرد و هویت اصیل خویش را به جهان عرضه کند.

نکته دیگری که امام بدان توجه کرد این بود که مردم نگران شکست خوردن نباشند؛ بلکه در پی ادای تکالیف خویش باشند. ملّتی که خود را از خدا می‌داند و همه چیز خود را در این مسیر تقدیم می‌کند، دیگر از هیچ عاملی هراس ندارد؛ بلکه دشمنان از چنین اقتداری خوف دارند و این منطق که بر گرفته از قرآن و سنّت است باید استمرار یابد.

جز انگیزه دینی هیچ عامل دیگری نمی‌توانست نظام استبدادی و وابسته به استکبار را از بین ببرد. همین ویژگی نیز باعث شد نظام اسلامی در مقابل انواع توطئه‌ها و فشار‌های مختلف ایستادگی کند.

اگر جمهوری اسلامی از مواضع خود که دفاع از ارزش‌های مذهبی و حمایت از محرومان و مظلومان جهان است، کوتاه بیاید، یعنی باید از هویت دینی و اصالت‌های فرهنگی خویش دست بردارد.

اگر انقلاب ایران صرفاً مسائل سیاسی، اقتصادی و برخی جنبه‌های متعارف در مناسبات بین الملل را پیگیر بود، اهمیت الان را به دست نمی‌آورد. ساخت اصلی و هویت حقیقی این حرکت از کرامت‌های انسانی، عدالت خواهی، ایستادگی در برابر زورگویی و ترویج فضیلت‌های اخلاقی ترسیم می‌شود و اگر این ساخت‌ها دچار خدشه شوند، نظام اسلامی نمی‌تواند به سعادت راستین و ماندگار دست یابد.

همان طور که رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) فرموده‌اند: «اگر از «اخلاق اسلامی» دور شویم، اگر «عدالت» را فراموش کنیم، اگر «مردمی بودن» مسئولان کشور دست کم گرفته شود، اگر موضوع خدمت به مردم و فداکاری برای آنان از ذهن و عمل مسئولان حذف شود، اگر ساده زیستی و در سطح توده مردم بودن در ذهن مسئولان نباشد و اگر به جای ایستادگی در مقابل دشمن، رو در بایستی و ضعف‌های شخصی و شخصیتی بر روابط سیاسی و بین المللی مسئولان حاکم شود، در واقع بخش‌های اصلی هویت جمهوری اسلامی از دست می‌رود و در چنین اوضاعی، ساخت ظاهری نظام و پسوند اسلامی، کاری از پیش نخواهد برد.

باید بسیار مراقب بود تا این روح و سیرت اسلامی از دست نرود؛ به ویژه با توجه به اینکه تغییر سیرت و هویت واقعی، تدریجی و آرام است و توجه خیلی‌ها به آن جلب نمی‌شود و ممکن است افراد، موقعی به خود آیند که کار از کار گذشته باشد… در سی سال گذشته به ویژه در دو دهه پس از رحلت امام خمینی (ره) تلاش‌های فراوانی در زمینه‌های سیاسی، اخلاقی و اجتماعی برای تهی کردن نظام اسلامی از روح هویت واقعی آن انجام شد که به لطف خداوند و هوشیاری مردم به نتیجه نرسید.»

راز موفقیت نهضت اسلامی ایران، آن است که با وجود خاستگاه الهی و مذهبی، جهت گیری‌اش به سوی محرومان و صالحان است؛ یعنی با عدالت محوری در صدد بود شکاف‌های اقتصادی و طبقاتی را برطرف کند. همچنین عنصر آزادی و رهایی از بند‌های گوناگون در شکل گیری و گسترش آن بسیار مؤثّر بود؛ یعنی در همان حال که یک تحوّل معنوی و فکری به وجود آورد و انسان‌ها را از زنجیر‌های درونی و نفسانی آزاد کرد، آزادگی، رفع تبعیض و محرومیت‌زدایی را در متن خود داشت و این جنبه‌ها از بعد معنوی انقلاب بیرون نیست.

علاوه بر آن، این انقلاب توانست یک موفقیت بزرگ دیگر را کسب کند و آن این است که به ملّت مسلمان می‌گوید تو مکتب، هویت، منش و فکر مستقل داری و باید خود را از این خودباختگی در برابر بیگانگان رها کنی. پس لازم است «اسلامی»، این ویژگی انقلاب به طور همه جانبه حفظ شود.

طبق فرموده شهید آیت الله مطهری (ره): «روح این انقلاب را چه از جنبه‌های مادّی، چه از جنبه‌های آزادی خواهانه و چه از جنبه‌های دیگر، اسلام تشکیل می‌دهد، در این صورت تداومش هم در آینده باید بر همین مبنا و اساس باشد؛ یعنی همه ما باید بکوشیم آن را اسلامی کنیم؛ ولی نه اسلامی یک جانبه.»

اگر قرار است اصلاحاتی صورت گیرد، باید هدف آن زدودن کمبودها، ناهنجاری‌ها و مفاسد باشد و کسی که می‌خواهد در این راستا برنامه ریزی کند و گام‌هایی بردارد، ضرورت دارد اصول اصلاحی اسلام را به درستی و با دقت بشناسد و این حرکت را از خود آغاز کند.

بدیهی است افرادی که خود گرفتار کژی‌ها و کاستی‌ها هستند و شایستگی‌ها و لیاقت‌های لازم را در وجود خویش شکوفا نکرده‌اند، نمی‌توانند مدّعی اجرای برنامه‌های اصلاحی باشند. چگونه می‌توان از خودخواهان، سودجویان، شهرت‌طلبان و مدّعیان دروغین انتظار داشت که راستی و درستی را در جامعه گسترش دهند و انسان‌ها را به سوی صلاح و رشد هدایت کنند.

یادداشت/ دفاع مقدس / ندا دهقانی زاده

انتهای پیام/