کتاب شلمچه تا حلبچه
کتاب شلمچه تا حلبچه

“شلمچه تا حلبچه” عنوان جلد چهارم از مجموعه سیری در جنگ ایران و عراق می باشد که به بررسی وقایع سیاسی _ نظامی جنگ در حد فاصل عملیات های کربلای ۵ (دی ۱۳۶۵) و والفجر ۱۰ (اسفند ۱۳۶۶) پرداخته است.

شناسنامه کتاب:

نام کتاب: شلمچه تا حلبچه

موضوع اصلي : تاریخ معاصر ایران > دفاع مقدس > سیری در جنگ ایران و عراق – ۴

مولف: محمد درودیان

ناشر: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ

نوع فایل: PDF

سال انتشار: چاپ دوم ۱۳۷۶

تعداد صفحات: ۲۸۴ صفحه

 

شلمچه تا حلبچه

کتاب “شلمچه تا حلبچه” بر پایه واقعیت‌ها و رخداد‌های سیاسی و نظامی جنگ طی مقطع زمانی مذکور، در سه فصل تنظیم شده است. فصل نخست کتاب با عنوان “جنگ در آستانه سال ۶۶” به بررسی تحولات جنگ در سال ۶۵ و تاثیر آن بر اتخاذ رهیافت جدید ایران و عراق همراه با تشریح مواضع آمریکا و شوروی (پیشین)، اختصاص یافته است. اصولا توضیحات مندرج در این فصل، زمینه و بستر اصلی شکل گیری روند جدید جنگ را در سال ۱۳۶۶ ترسیم می‌کند.

زمینه‌های گسترش بحران در خلیج فارس، با تشدید حملات عراق به پایانه‌های نفتی و نفتکش‌های ایران و مقابله به مثل جمهوری اسلامی، مدخل مباحث فصل دوم کتاب که تحت عنوان “گسترش جنگ در خلیج فارس” تنظیم شده است. عراقی‌ها با تکیه بر برتری هوایی و با بهره برداری از فضای شدیداً متشنج آمریکا و ایران، تهاجمات خود را با هدف “بین المللی کردن جنگ”، گسترش دادند. واکنش ایران در مورد اقدامات عراق، به درخواست کویت از آمریکا برای اسکورت نفتکش‌های این کشور منجر شد. نگرانی آمریکا از عواقب و پیامد‌های پذیرش درخواست کویت و بحث‌های مناقشه آمیزی که میان کنگره و دولت آمریکا در گرفت، سبب شد تا در مرحله نخست، آمریکا از اجابت این درخواست خودداری کند. ارائه این پیشنهاد به شوروی (پیشین) و موافقت روس‌ها با اجاره دادن سه نفت کش به کویت، سبب گردید تا آمریکا سرانجام پرچم خود را برفراز نفتکش‌های کویت به اهتزاز در آورد.

مراحل درگیری میان ایران و آمریکا در ماه‌های شهریور و مهر سال ۱۳۶۶، همراه با بررسی نتایج و بازتاب‌های آن، بخش‌های پایانی فصل دوم کتاب را تشکیل می‌دهند.

کلیه تلاش‌های ایران در سال ۱۳۶۶ در فصل سوم کتاب تحت عنوان “جنگ در غرب کشور و آزاد سازی حلبچه” مورد بررسی قرار گرفته است. عملیات‌های کربلای ۱۰، فتح ۵، نصر ۴، و نصر ۷ گرچه در نیمه نخست سال ۱۳۶۶ انجام گرفت که از نظر زمانی بر رخداد‌های خلیج فارس تقدم دارد، لیکن به دلیل سنخیت آن و از همه مهمتر تاثیر این سلسله عملیات در شکل گیری و اجرای استراتژی جدید ایران در منطقه غرب کشور، کلیه مباحث نظامی دز این فصل تشریح و تجزیه و تحلیل شده است.